Regnskabsfans

13. november, 2010 13:29

Det værste, man kan være i fodboldfankredse, er en regnskabsfan. Det er sådan en, der kompenserer for dårlige resultater på banen ved at læse favoritklubbens regnskab og se, at den klarer sig rigtig godt på ejendomsmarkedet. For rigtige fans betyder regnskabet ikke en skid – det eneste vigtige er spektakulære tacklinger og storslåede afleveringer. Spillet på banen, med andre ord.

Desværre bliver spillet på banen ofte afgjort af spillet uden for banen, dokumenterer en ny bog. 85 % af resultaterne kan forklares af lønbudgettet i klubberne. Jo større lønbudgetter, jo bedre resultater.

Så når FC København for tiden klarer sig godt i Europa, skyldes det for 85 % vedkommende, at de har markant flere penge til løn end de øvrige danske klubber. Eller i hvert fald får lov at bruge flere penge i kreditoren.

For klubberne er dårligt drevet, fortæller bogen, som rummer flere skurke end helte. Direktørerne, bestyrelserne og ejerne går ustrategisk og ufornuftigt til værks. Et par af de få personer, der bliver fremstillet positivt i bogen har mistet jobbet, siden deadline blev afsluttet – som Kim Brink i OB, der blev opsagt, og Ole Palmå i Brøndby, der selv valgte at gå i protest mod bestyrelsesformanden.

Det betyder, at en branche hvor selv nr. 5, 6 og 7 får mere medieomtale end de store børsnoterede virksomheder, evig og altid er afhængig af kreditorernes luner. Bogen giver en god forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan. Den er bygget på egne økonomiske analyser, viderefortællinger fra forbilleder som engelske Why England Lose, interviews med nøglespillere (uden for banen) og diverse konsulentrapporter.

Bogen er indsigtsfuld, og man behøver ikke være regnskabsfan, for at få glæde af den. Men man skal nok være mere end almindeligt glad for fodbold for at få det fulde udbytte af Sperling & co. Er man det, er bogen – der af og til kan ligne en velmotiveret jobansøgning til de danske superligaklubber – både velskrevet og sjov – og til at blive klogere af. Så må vi bare håbe, at topcheferne i klubberne også læser den, inden de mister deres jobs.

Joachim Sperling, Henrik Nordskilde & Emil Bergander: Spillet uden for banen. L&R Business. Anmeldt for Dansk Kommunikationsforening.

Tags: , , , ,

Kategoriseret som: